Jouw online hypotheekadvies

Voor 2024 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de maximale hypotheek bij een studieschuld.

Het melden van een studieschuld is altijd vereist bij het aanvragen van een hypotheek. Vanaf 2024 wordt de actuele maandlast van de studielening bepalend voor de maximale hypotheek. Dit is dan niet meer gebaseerd op een percentage van de oorspronkelijke studieschuld.

Er moet dan rekening gehouden worden met een opslag op het actuele maandbedrag dat je aan DUO betaalt. Deze opslag hangt af van de hypotheekrente die je gaat betalen.

Er wordt uitgegaan van de volgende tabel

Laten we het voorbeeld nemen uit onze video maximale hypotheek 2024:

Stel, je verdient alleen of samen met je partner € 62.000 per jaar en je zet de rente voor 10 jaar of langer vast. De rente is bijvoorbeeld 4,20%. Dan mag je 25% van je inkomen uitgeven aan hypotheeklasten. Dat is € 62.000 keer 25%, gedeeld door 12, wat neerkomt op € 1.291,70 per maand. Op basis van de annuïteitberekening zou je dan een hypotheekbedrag van ongeveer € 264.135,- kunnen krijgen.

Als je maandlast voor de DUO-lening bijvoorbeeld € 100,- is, moet je eerst de opslag bepalen, afhankelijk van het hypotheekrentepercentage. Bij een hypotheekrente van 4,20% is de opslag 1,25. Dit betekent dat er wordt gerekend met een fictieve DUO-last van € 125,-. Dit bedrag wordt dan in mindering gebracht op het bedrag dat je maximaal aan maandlasten mag besteden. In het voorbeeld was dat € 1.291,70 min €125,- = € 1.166,70 . Dit is dan de nieuwe maximale hypotheeklast. Op basis van de annuïteitberekening kom je dan uit op een hypotheekbedrag van ongeveer € 238.580,-.

Tip!

Ga bij het zoeken naar een woning niet uit van de maximale hypotheek. Als de rente tussentijds stijgt, kun je al minder lenen. Omdat de opslag ook hoger is bij een hogere hypotheekrente, neemt de leencapaciteit extra snel af.

Dank voor de aanvraag.

Je ontvangt van ons een email met verdere instructies en uitleg.

× Heb je een vraag? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday