Hoogte hypotheekrente
De rente die je betaalt voor je hypotheek is niet afhankelijk van de hoogte van je inkomen, maar van het risico dat de bank loopt dat ze het geld niet terugkrijgen.
Stel, je hebt een woning met een waarde van € 300.000,- en ook een hypotheek van € 300.000,-. Dan is de hoogte van de hypotheek 100% t.o.v. de waarde van de woning.
Als je niet zou betalen, en de schuld loopt op en/of de woningwaarde daalt dan is het risico voor de bank groot. De kans is dat de verkoopwaarde niet voldoende is om de hypotheek geheel terug te betalen.
De rente die je dan betaalt is hoger dan als je bijvoorbeeld 85% van de waarde van de woning leent. Als je 65% van de waarde leent, zal de rente nog lager zijn.
Risicoklassen van hypotheek rente
Banken hanteren verschillende risicoklassen, waardoor je bij de ene bank bij 90% al een lagere rente krijgt en bij de andere bank bij 85%. Het kan dan lonend zijn om net iets meer eigen geld in te brengen om een lagere rente te krijgen.
Naast de risicoklassen in percentages van de waarde woning, is er ook de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Hierbij is de rente vaak lager dan of gelijk aan de laagste risicoklasse. Je kan dan 100% van de woningwaarde lenen en toch een veel lagere rente krijgen. Bekijk de video over NHG voor meer informatie.
De rente kan bij een bank ook afhankelijk zijn van het type hypotheek dat je neemt bij de bank. De rente kan verschillen tussen een aflosvrije hypotheek en een annuïteitenhypotheek.
Daarnaast speelt ook de rentevast periode een rol bij de hoogte van de hypotheekrente. Zet je de rente langer vast, dan zal deze over het algemeen hoger zijn dan bij een korte periode. Dit komt onder andere door de onzekerheid over de rente ontwikkeling in de toekomst.