Fiscale regels voor een hypotheek
In Nederland hebben we een belastingsysteem dat werkt met boxen.
- box 1: dat is belastbaar inkomen uit werk en woning
- box 2: dat is belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
- box 3: dat is belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
Over je inkomen uit werk, betaal je belasting en hoeveel dat is, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.
Eigen woning
Mensen met een eigen woning hebben een voordeel t.o.v. mensen die huren. Dit voordeel wordt ook in box 1 belast met een eigen woning forfait. Het eigen woning forfait is een bijtelling op het inkomen. Dit is een percentage van de WOZ waarde wat bij je inkomen wordt opgeteld. Dit percentage kan jaarlijks veranderen, net als je WOZ waarde.
Als je een hypotheek hebt, heb je ook kosten voor de woning. De rentekosten die je betaalt op je hypotheek, mag je dan weer in mindering brengen op je belastbare inkomen.
Sinds 2013 heeft de overheid hier wel eisen aan gesteld en dat is dat de lening die je bent aangegaan voor je eigen woning in minimaal 30 jaar moet worden afgelost en dan op minimaal annuïteit basis. Omdat je aflost neemt het te betalen rente bedrag af en daardoor ook het fiscale voordeel.
In het verleden heeft de overheid het extra aflossen van leningen gestimuleerd door de wet Hillen. Deze wet hield in dat als de te betalen eigenwoningforfait hoger was dan de te verrekenen rente, je geen bijtelling kreeg.
Nu de overheid de hypotheekrente aftrek afbouwt en ook de wet Hillen, kom je op een gegeven moment op het punt dat je een bijtelling op je inkomen krijgt en je geen fiscaal voordeel meer hebt op je hypotheek. Dit zal je terugvinden in je adviesrapport.
Wil je meer weten over de fiscale regels, kijk dan op de pagina van de belastingdienst.