Wat is jouw inkomen waarvan je jouw hypotheek betaalt?
Als inkomen neemt de bank jouw bruto inkomen. Nu kan deze uit verschillende bestanddelen bestaan en wordt niet alles als vast inkomen gezien.
In de meeste gevallen kijk je niet echt naar de loonstrook en is voor jou het belangrijkste “wat krijg ik uitgekeerd, wat is je netto inkomen”.
Dit is ook wel het belangrijkste, want van dit inkomen moet je immers jouw hypotheek betalen. Maar omdat je fiscaal voordeel kunt hebben met jouw hypotheek, wordt er voor de berekening uitgegaan van het bruto inkomen.
Toetsinkomen hypotheek
Het toetsinkomen bestaat uit:
- bruto jaarsalaris
- vakantietoeslag
- onregelmatigheidstoeslag, mits structureel: het bedrag over de laatste 12 maanden;
- provisie, mits structureel: het bedrag over de laatste 12 maanden;
- overwerk, mits structureel: het bedrag over de laatste 12 maanden;
- vaste 13e maand;
- vaste eindejaarsuitkering, mits niet afhankelijk van bedrijfsresultaat;
- overige inkomensbestanddelen: indien het inkomensbestanddeel vast en bestendig is.
Bijtelling van je auto, onkostenvergoedingen, zoals reis- en representatiekostenvergoedingen alsmede vergoedingen voor een ziektekostenverzekering en/of pensioencompensatie maken geen deel uit van het toetsinkomen.
Bestaat je loonstrook uit alleen een brutoloon en heb je geen toeslagen en/of provisie dan kan je vaak uitgaan van de loonstrook. Heb je wel toeslagen of provisie, dan raden we je aan een werkgeversverklaring op te vragen.
Een juist model van de werkgeversverklaring tref je aan op onze website. Deze werkgeversverklaring wordt door alle banken geaccepteerd.
Naast de werkgeversverklaring kunnen we eventueel ook met een UWV verzekeringsbericht bepalen wat je toetsinkomen is. Deze kan je opvragen bij we website van het UWV met je DigiD. Dit kan makkelijker zijn en het hypotheekaanvraag proces versoepelen.