Wanneer je een woning aankoopt, heb je ook te maken met een aantal risico’s die er aan verbonden zijn.
Risico’s zijn o.a. dat je aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die je woning aanricht. Dit kan zijn door een storm, wanneer er dakpannen afwaaien en op auto’s of erger op personen terecht kunnen komen.
Of bij brand. Ook dan kan er schade aan derden worden toegebracht. Door de brand zal de woning minder waard zijn geworden. Het herstel van de schade zal door middel van een opstalverzekering worden gedekt. Bij een appartement zal deze verzekering door de vereniging van eigenaren zijn afgesloten.
Hiervoor verwijzen we je naar een verzekeraar of assurantietussenpersoon die dit voor je kan regelen.
Omdat je vaak een verplichting aangaat met een bank voor het financieren van je woning, heb je het risico dat jouw inkomen daalt of erger, geheel wegvalt en je daardoor de last niet meer kunt betalen.
Per situatie en per persoon is het verschillend wat de impact daarvan is.
De grootste schok is vaak het geheel wegvallen van een inkomen.
Stel, je koopt samen met je partner een woning aan en de partner komt te overlijden. Wat heeft dit dan voor een impact op de betaalbaarheid van je hypotheek?
Dit risico kan je afdekken met een overlijdensrisicoverzekering. Dit risico werken wij van Mogeji voor je uit in het adviesrapport en we geven je ook de kosten voor de oplossingen aan.
Daarnaast is er het risico van het gedeeltelijke of tijdelijk wegvallen van het inkomen. Denk hierbij aan werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid.
Ook hiervoor zijn er verzekeringen en vanuit het sociale vangnet tijdelijke oplossingen beschikbaar. Hoelang de oplossing loopt en hoe hoog het risico is dat je loopt verschilt per persoon en per situatie. Welke regels heeft jouw werkgever, maar ook hoe flexibel ben je zelf?
Omdat er heel veel variabelen zijn is er niet één standaardoplossing. We brengen het wel in kaart voor je en waar mogelijk kunnen we je ook een oplossing van het risico bieden.
Verder is er ook een risico van waardedaling van je woning. Zolang je de rente en aflossing kunt betalen is dit risico beperkt.
Wil je de woning verkopen en is de waarde gedaald, dan heb je het risico dat er een restschuld is.
Bovenstaande risico’s zijn vaak te overzien en af te dekken met een verzekering. In de praktijk is echter het grootste risico bij stellen die kopen, het beëindigen van de relatie. Hierdoor valt er een inkomen weg en dat kan je niet afdekken met een verzekering.
Wanneer je relatie ook nog eens wordt beëindigd op het moment dat de woning in waarde is gedaald en de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning dan zit je met een restschuld.
Belangrijk is dat je vooraf goede afspraken maakt en deze vastlegt. Hoe? Neem hiervoor contact op met de notaris, hij of zij kan je hierin goed adviseren.