Jouw online hypotheekadvies

Overbruggingshypotheek

Als doorstromer op de woningmarkt heb je vaak te maken met een overbruggingshypotheek. In deze video behandelen we de vraag “wat is een overbruggingshypotheek en wat zijn de regels om deze te kunnen krijgen”.

Als je een nieuwe woning wilt aankopen en je hebt een overwaarde op je huidige woning dan wil je deze overwaarde gebruiken , zodat je een lagere hypotheek hebt. Fiscaal is het ook een eis om de overwaarde te gebruiken om de hypotheek te verlagen.

Heb je jouw woning al verkocht en koop je daarna de nieuwe woning aan, dan is wel duidelijk wat de overwaarde is.

Is de huidige woning ook al geleverd aan de nieuwe kopers voor je zelf de nieuwe woning krijgt dan is het nog duidelijker en staat het bedrag van de overwaarde op je rekening.

Is de woning nog niet verkocht dan is het niet duidelijk wat jouw overwaarde zal worden. Je kunt wel een inschatting maken hoeveel het gaat worden. De bank zal dan voor dit bedrag een tijdelijke overbrugging verstrekken, zodat je de nieuwe woning al wel kunt kopen.

Voor het bepalen van de mogelijke overbrugging zijn er een paar regels.
Als waarde woning neemt de bank de huidige taxatiewaarde van de woning min 10%. Dit om risico van toch een lagere verkoopprijs op te vangen.

Voor de hoogte van de hypotheek gaat de bank uit van de huidige waarde. De automatische aflossingen die je nog hebt tot verkoop van je woning worden niet meegenomen.

Het verschil tussen deze waardes is de maximale overbruggingshypotheek.

Bij verkoop van je huidige woning wordt de overbrugingshypotheek  en  de hypotheek op je huidige woning ingelost.

Belangrijk is dus om te weten:

  • De verwachte verkoopwaarde moet worden aangetoond met een taxatierapport
  • Als de woning nog niet definitief is verkocht houdt de bank rekening met een marge van 10% De bank gaat dan uit van een woningwaarde gelijk aan 90% van de getaxeerde waarde. Dit verlaagt dus het maximale overbruggingsbedrag
  • Er zijn banken die een kleinere marge dan 10% aanhouden, maar dat is maatwerk en kunnen we niet aanbieden
  • De rente op de overbruggingslening is een variabele rente en kan liggen tussen de 2 en 2,5% per maand.
  • De overbruggingshypotheek wordt gevestigd op zowel de bestaande woning als op de nieuwe woning. Dit heeft tot gevolg dat de notaris kosten hoger zijn.
  • Als je op basis van je inkomen niet de dubbele last van de bestaande hypotheek, de nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek kunt betalen, dan moet je voldoende eigen geld hebben om deze dubbele last voor een periode van minimaal 12 maanden op te vangen.

 

 

Dank voor de aanvraag.

Je ontvangt van ons een email met verdere instructies en uitleg.

× Heb je een vraag? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday