Koop je een bestaande woning aan dan heb je naast de koopsom ook te maken met bijkomende kosten.
Je ziet dan ook bij de koopsom staan K.K. (Kosten Koper) De kosten koper zijn:
Overdrachtsbelasting. Voor de aankoop van je eigenwoning betaal je 2% overdrachtsbelasting.
Ben je onder de 35 jaar en is de koopsom onder de € 400.000,- en je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de overdrachtsbelastingvrijstelling, dan betaal je geen overdrachtsbelasting.
Koop je samen met iemand anders en de ander heeft deze vrijstelling niet omdat die persoon ouder is dan 35 jaar, dan betaal je 50% over de overdrachtsbelasting en hebben jullie over de overige 50% vrijstelling.
Om de woning op je naam te zetten, zal je naar de notaris moeten en de kosten hiervoor worden de kosten voor de leveringsakte genoemd. Deze kosten kunnen per notaris verschillen en het is verstandig om prijzen op te vragen.
Wanneer je de koopsom en de kosten niet zelf kunt betalen, heb je een hypotheek nodig.
Kosten voor het verkrijgen van de hypotheek zijn:
Notaris kosten voor het vestigen van het hypotheekrecht.
Kosten voor het hypotheekadvies en bemiddeling.
Deze kosten kunnen ook verschillen per adviseur en/of bemiddelaar. Wij proberen deze kosten laag te houden.
Kosten voor een eventuele bankgarantie.
Bij een aankoop wil de verkoper graag de zekerheid hebben dat je op moment van passeren ook daadwerkelijk komt opdagen. Deze zekerheid is in de regel 10% van de koopsom. Dit kan door het bedrag als borg te storten bij de notaris of het afgeven van een bankgarantie. Aan deze bankgarantie zijn kosten verbonden.
Kosten voor een taxatierapport.
De bank wil graag weten wat de woning werkelijk waard is en of de woning ook in een goede staat is. Hiervoor wil de bank een taxatierapport ontvangen, opgesteld door een taxateur die niet bij de aan- of verkoop betrokken is geweest.
Kosten voor het verkrijgen van een hypotheek met nationale hypotheek garantie.
Deze kosten zijn jaarlijks anders en percentage voor dit jaar staat op de website. Deze kosten zijn eenmalige kosten.
De kosten voor het verkrijgen van de lening zijn fiscaal aftrekbaar en worden verder gespecificeerd in het adviesrapport.
Omdat de maximale hypotheek niet meer is dan 100% van de waarde woning, zal je deze kosten uit eigenmiddelen moeten betalen.
Koop je een nieuwbouwwoning aan dan is de koopsom, die bestaat uit de koopsom van de grond en de aanneemsom van de bouw, vrij op naam. Vrij op naam wil zeggen dat de kosten voor het op naam krijgen van de woning voor de verkoper zijn. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting en geen kosten voor eigendomsakte bij de notaris.
Omdat de verkoper niet kan weten of jij de aankoop financiert met een hypotheek, zijn de kosten voor het verkrijgen van de hypotheek wel voor de koper.
Dus je hebt bij nieuwbouw
– Notariskosten voor het vestigen van het hypotheekrecht.
– Kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling.
– Kosten voor het verkrijgen van een hypotheek met nationale hypotheek garantie.
– Kosten voor het verkrijgen van de lening
Kosten voor een taxatie zijn vaak niet nodig als de nieuwbouwwoning een project is. Is het zelfbouw dan is er wel een taxatie verplicht. De bank gaat uit van de koop/aanneemsom als waarde van de woning, of het taxatierapport en ook hier geldt dat alles boven de 100% van de waarde woning, uit eigen middelen moeten worden betaald.
Ook eist de projectontwikkelaar van het nieuwbouwproject vaak geen bankgarantie